Şerbeti hurma, karanfil, bal, şeker, kişniş tohumu ve kakule ile yapılır. Kanuni Sultan Süleyman’ın en sevdiği meşrubat bulunduğu söylenir.
Genellikle Ramazan ayında susuzluk giderici özelliğinden dolayı iftar ve sahurlarda tüketmeniz önerilir. Harareti kestiği tanınan en tesirli meşrubatlerdendir.
Sakinleştirici, rahatlatıcı tesirleri ile bütün dünyaya filleri uysallaştıran meyve olarak nam salmıştır. Alternatif tıp alanında, yaprakları ve tohumları kullanılır.
Meyveleri ve etli kısımları baharat olarak bütün durumda kullanılması tercih edilir. Genellikle Hint, Orta Doğu ve Asya yemeklerinde hafif tatlımsı ve ekşimtrak bir aRoma verilen amacıyla çokça tercih edilir.
A, B1, B2, B3, B5, B6 ve C vitaminleri, protein, şeker, pektin, potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum, sodyum, selenyum, demir ve bakır gibi mineraller bakımından zengindir.
Kan lipitlerini düşürür ve kilo verilmesine destek sağlar.
Mide, bağırsak, sistemine olumlu tesir eder. Bağırsak spazmını engeller, kabızlığı giderir ve sindirimi rahatlatır.
Ateş düşürücü özelliğinin yanı sıra cilt lekeleri ve çillere karşı tesirlidir. Hipertansiyon, kolesterol ve obeziteye karşı iyi gelir. Safra kesesi hastalıkları ve ülsere de iyi gelmektedir.
Kalp hastalıklarına karşı koruyucu tesirleri bulunduğu tanınanler arasında yer alır.
Ayrıca ağrılı ve şişen eklemlerde son derece tesirli bir tedavi seçeneği olabilir.
Sarılık ve nezlede tedavi edici özelliği ile bilinir. A, C ve E vitamini tespit edilen içeriğinden dolayı kansere karşı koruyucu olan çok iyi bir antioksidandır.
Boğaz ağrılarında meyvesi kaynatılan su ile gargara yapılırsa ağrıyı giderir, enfeksiyonu düşürür.
Demirhindinin kaynatılmış suyu iltihaplı göz hastalıklarına ve göz kuruluğuna da iyi gelmektedir.
Demirhindi Şerbeti Tarifi : 2 litre suya 300 gram demirhindi meyvesi eklenir ve kaynatılır. Daha sonra meyveler süzülür. Şeker ek edilip 10 dakika daha kaynatılır.
Soğuduktan sonra şerbet içmeye hazır duruma gelir. Şekeri damak zevkinize göre ayarlayabilir, isterseniz şeker yerine şekersiz yapıp, içerken bal da katabilirsiniz.
Bu mühim bilgi ve yöntemlerden daha çok bireyin faydalanması amacıyla, beğenip, paylaşmayı unutmamalısınız lütfen...